Posted on

Att flytta smart

 

Att flytta är ofta en stor sak i livet och det finns mycket att tänka på när det väl är dags. För det första ska man ha koll på alla praktiska saker som uppsägning, kontrakt, avtal och annat. För det andra bör man också försöka lösa flytten på ett så smart sätt som möjligt. På så sätt underlättar man för sig själv både tidsmässigt, energimässigt och pengamässigt. Här får du några bra tips på vägen.

Välj rätt kartongerEn flyttfirma i norden

Man kan med fördel börja packa i god tid innan flytten. Sådant som inte används tar inte skada i en kartong. När det kommer till just kartongerna kan det vara klokt att tänka till lite extra. Kartongerna bör vara i hållbart material, de ska tåla att staplas på varandra och för att underlätta stapling bör kartongerna också vara i samma storlek. En flytt med kartonger i 30 olika storlekar är extremt jobbig och underlättar inte för någon.

Ta hjälp med flytten

En annan bra idé är att faktiskt ta hjälp med flytten. Det finns flera bra flyttfirmor som kan hjälpa till med packning, nedmontering av möbler, bärhjälp och transport. Då vet man dessutom att sakerna är försäkrade i flytten. Det kan också vara klokt att be vänner eller familj om lite hjälp. Kanske kan de hjälpa till med städning, barnpassning, matlagning eller liknande under flyttens tuffaste dagar? Tänk bara på att hitta hjälpen i god tid. Inget flyttbolag, och inga anhöriga blir glada om man hör av sig två dagar innan flytten.

Packa smart

Genom att packa smart och inte för tungt blir hela flytten lättare. Tänk på att fylla kartongerna! Packar du böcker kan du fylla halva lådan med dem. I resterande del av lådan lägger du lätta saker som kuddar, täcken, kläder eller liknande. Då blir det inte för tungt, varken att bära eller att stapla. Se också till att slå in ömtåliga föremål väl. Använd gärna handdukar eller lakan. De ska ändå packas ned och genom att slå in till exempel porslin eller prydnadssaker i dem slår man två flugor i en smäll.

Värdesaker i flytten

Oavsett när eller vart man flyttar kommer det finnas saker man är mer rädd om som ska tas med. Det kan vara pass, pengar, en dator, hårddiskar med mera. De här sakerna gör man alltid klokt i att flytta på egen hand, gärna i en egen bil. Ställ tidigt i flytten fram en kartong som du märker med “viktigt”. Allt som är av värde, och kanske en del saker man absolut inte vill vara utan de första nätterna och dagarna i den nya bostaden läggs ner här. Glöm inte mobilladdaren, djurens mat och kanske medicinerna!